Muş Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Muş Ziraat Odası > Haberler > ZİRAAT FAKÜLTESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

ZİRAAT FAKÜLTESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Yeterli su kaynakları ve yer altı sıcak suyu, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına sahip olması açısından ilimizin birçok avantaja sahip” dedi.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat başkanlığında Senato Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fırat Kurt, Ziraat Odası (Ziraat Odası Başkanı Hakim YILDIRIM, Zir. Müh. Mustafa TOKTAŞ, Muhterem BOZKURT ve beraberindekiler) Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Muş Şeker Fabrikası Müdürlüğü, Muş Pancar Ekicileri Kooperatifi, Süt Üreticileri Birliği, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği, Muş TKDK İl Koordinatörlüğü temsilcileri katıldı.


Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Muş ovasının değerlendirilmesi ve şeker pancarı üretimi için yapılması gereken çalışmalara dikkat çekerek bu noktada kurulacak olan Ziraat Fakültesi’nin katkı sunacağını söyledi. Prof. Dr. Yardım’ın ardından sunum bir gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Fırat Kurt da, “İlimizde neden Ziraat Fakültesi kurulması gerektiğini, ilimizin üzüm, lale, Toy ve Turna kuşları başta olmak üzere sadece yörede bulunan ve yetişen endemik bitki ve hayvan varlığı bakımından Türkiye ve dünyada önemli bir coğrafi lokasyona sahip olduğunu belirterek 278.520 hektarlık alanı, yeterli su kaynakları ve yer altı sıcak suyu, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına sahip olması açısından ilimizin birçok avantaja sahip” dedi.


Kurt, konuşmasının devamında ise Ziraat Fakültesi’nin açılmasıyla beraber Muş’ta yaşanacak başlıca değişiklikleri şu şekilde sıraladı: “Fakültenin kurulmasıyla ova arazisindeki arazi kullanım sınıfları, toprak verimliliği ve kalitesi belirlenecek ayrıca tarım sektörünün bütün alt sektörlerinde verim düşüklüğünün nedenleri bilimsel olarak tarım alt sektörlerine göre ortaya konabilecektir. Bununla beraber şu noktalara da değinmekte yarar var ki bu hem iklimsel uygunsuzluk hem de teknik bilgiden yoksun olmanın sonucu olarak yetiştirilen ürün desenindeki sınırlılığın yapılacak verim ve adaptasyon denemeleriyle ortadan kaldırılmasıdır. Son olarak değinilmesi gereken iki nokta ise farklı tarımsal ürün üretimini teşvik edecek bir sanayi alt yapısının oluşmasına katkının sağlanacak olması ve İldeki tarım, alet ve makine sanayinin rekabet gücünün arttırılması için gerekli olan ürün çeşitliliği ve işletme verimliliğinin arttırılması gibi konularda işletme sahiplerine destek olunabilmesidir.” Toplantı diğer katılımcıların görüş öneri ve temennilerinin alınması ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.